Durerea de cap: Cauze, simptome, tratament.

Durerile de cap pot apărea în forme variate. Fiecare dintre ele pot îngreuna viața de zi cu zi a celor afectați. Persoanele predispuse la dureri de cap severe sau persistente sunt in dificultate de a-și îndeplini sarcinile zilnice ca în mod obișnuit. Calitatea vieții lor este redusă semnificativ. Mai jos, ne propunem să oferim o multitudine de informații despre cauzele și simptomele durerilor de cap, precum și mai multe sfaturi despre ce putem să facem, în funcție de tipul de durere de cap.

Cauze posibile ale durerii de cap

Pentru a asigura diagnosticul corect și a începe un tratament adecvat, trebuie determinate cauzele posibile ale cefaleei (durerii de cap). Există numeroși factori, de la stres și infecții, la leziuni la nivelul capului sau al spatelui. Prin urmare, cauzele durerilor de cap diferă puternic de la caz la caz.

Principalele cauze ale durerilor de cap

  • Stresul
  • Postura incorectă
  • Tensiune în zona umerilor și a gâtului
  • Lipsa exercițiului fizic
  • Bruxismul
  • Epuizarea sau lipsa somnului
  • Aerul închis
  • Consumul de nicotină și alcool
  • Deshidratarea
  • Zgomotul
  • Fluctuațiile hormonale
  • Alergiile
  • Schimbări ale vremii
  • Alte afecțiuni (precum gripa sau hipertensiunea arterială)
  • Leziuni ale capului și ale coloanei vertebrale sau contuzii cerebrale.

Aspirin® 500 mg drajeuri împotriva durerilor de cap

Acțiune rapidă cu Aspirin®

Efect rapid

Aspirin® administrare

Administrare Orală

    Dosarele se adună pe birou precum se adună vasele în chiuveta din bucătărie. Viețile noastre de zi cu zi sunt pline și ne rămâne din ce în ce mai puțin timp pentru relaxare. Nu e de mirare că ajungem să ne simțim stresați. E o reacție complet naturală ce vine chiar de la strămoșii noștri din epoca de piatră: stresul ne pune în stare de alertă. Pentru a evita riscurile, organismul nostru se activează pentru a ne pregăti să acționăm sau să fugim.

    Stresul care persistă în timp, de exemplu când suntem foarte încărcați la birou sau avem probleme în familie, conduce la acumularea tensiunii care pot da dureri de cap.

    Oricine suferă de dureri de cap este familiar cu durerea surdă și tensională. Cum se dezvoltă acest tip de durere de cap? Unul dintre motive poate fi statul peste program la birou. Acesta încurajează o postură greșită, care poate duce la tensiune musculară și apoi la dureri de cap.

    Există și alți factori care influențează tensiunea musculară:

    • Lipsa somnului
    • Lipsa exercițiului fizic
    • Bruxismul

    O altă potențială cauză a durerilor de cap este aerul din cameră. Fumul de țigară, parfumurile, precum și aerul nostru expirat (care conține dioxid de carbon) fac aerul să devină “închis”. Asigură-te că spațiul de acasă și de la birou sunt bine ventilate.

    Consumul excesiv de alcool și nicotină are de obicei consecințe după câteva ore. O stare de mahmureală. Ambele substanțe pot conduce la apariția durerilor. Alcoolul deshidratează corpul, fapt care conduce la dureri de cap. Nicotina, în schimb acționează la nivelul vaselor de sânge și împiedică o bună circulație la nivelul creierului.

    O noapte scurtă poate avea ca efect mai mult decât apariția cearcănelor. Dacă dormim prea puțin, a doua zi ne vom simți lipsiți de energie și de concentrare. Mai mult, lipsa somnului este asociată cu oboseala, care de asemenea conduce la durere de cap. Insuficiența somnului produce de asemenea și tensiune musculară. Corpul identifică lipsa somnului la fel ca și stresul. Este foarte posibil să apară, în acest caz, diverse dureri de cap.

    Lipsa somnului afectează sistemul nostru imunitar. Un sistem imunitar slăbit, deschide porțile organismului pentru agenți patogeni. O răceală este, de obicei, însoțită de simptome precum hipersecreție nazală, tuse și o durere de cap.

    Fluctuațiile hormonale, precum cele care apar pe parcursul ciclului menstrual sau pe parcursul sarcinii, pot, de asemenea, provoca dureri de cap. Conform științei curente, aceste simptome apar ca urmare a fluctuației nivelului de estrogen. De exemplu, nivelurile hormonale scad înainte de menstruație și în perioada ovulației.

    Aparent, estrogenul influențează stimulii de durere din creier. Cu toate acestea, interacțiunile exacte și procesele care cauzează durerile de cap de tip tensiune și migrene nu au fost pe deplin cercetate încă.  

    Alergiile sunt o altă potențială cauză a durerilor de cap. Foarte mulți dintre cei afectați de alergii se plâng de dureri de cap în timpul unui episod acut de alergie. Oamenii care suferă de alergii cauzate de inhalarea alergenilor sunt cei afectați cel mai frecvent de dureri de cap.

    Dar cum se dezvoltă mai exact o durere de cap?
    Alergenii intră prin tractul respirator superior, provocând o reacție de inflamare la nivelul nasului și al sinusurilor atunci când corpul confundă alergenii cu o amenințare și încearcă să o combată. Printre alte efecte, se formează mai mult mucus, pentru a elimina intrușii. Dacă secreția formată nu poate drena, presiunea din sinusuri crește, fapt care conduce la dureri de cap provocate de alergie. Alergiile pot provoca chiar și migrene. Mecanismul acesta însă, nu este încă bine cunoscut.

    Într-o zi suferim de căldură iar în următoarea temperaturile scad brusc. În principiu, fiecare dintre noi reacționează la astfel de schimbări ale vremii. Dar sunt durerile de cap o consecință a schimbărilor vremii? Experții nu au căzut de acord pe această temă. Pe de-o parte, cercetătorii consideră că influența factorilor legati de vreme asupra apariției durerilor de cap sau a migrenelor este mică și discutabilă. Pe cealaltă parte, studiile sugerează o conexiune între anumiți factori ai vremii și durerile de cap. Percepția subiectivă a fiecăruia joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea unei dureri de cap.

    În afară de cauzele comune precum stresul, oboseala sau tensiunea musculară, alte afecțiuni și boli pot provoca, de asemenea, dureri de cap. Printre acestea se pot număra:

     

    • Inflamația meningelor
    • Hipertensiune
    • Otită
    • Pneumonie
    • Răceală sau gripă
    • Inflamația ochilor sau vederea defectă
    • Glaucom

     

    Dacă suspectezi una din afecțiunile de mai sus, anunță medicul și cere un examen medical.

    Cauze frecvente

    Deshidratare, stres, alcool, hipertensiune și schimbări ale vremii

    Tratament

    Analgezicele fără prescripție medicală precum Aspirin® 500 mg drajeuri ajută la ameliorarea durerilor de cap.

    Tipuri de dureri de cap

    Acută, tensională, unilaterală sau bilaterală

    Femeie cu dureri de cap

    Durerea de cap: Cele mai comune tipuri și simptome

    Durerile de cap pot fi îngrijorătoare, mai ales dacă nu le cunoaștem cauza. Experții disting mai mult de 350 de tipuri diferite de dureri de cap. Pacienții nu pot face ușor distincție între acestea. Ce înseamnă mai exact un simptom? Sugerează o afecțiune? Ce pot face cu acel tip de durere de cap? Am compilat o prezentare generală a celor mai importante tipuri de dureri de cap pentru a face clasificarea simptomelor cefaleei mai ușor de înțeles:

    • Durere de cap acută
    • Durere de cap unilaterală și bilaterală
    • Durere de cap tensională
    • Cefalee de efort

      Majoritatea dintre noi asociem o durere de cap acută, care pulsează, cu migrena. Această afecțiune este caracterizată de simptome suplimentare, pe lângă durerea intensă și agravarea simptomelor prin efort fizic:

      • Greața
      • Vărsăturile
      • Fotofobia
      • Sensibilitatea la zgomot
      • Lipsa apetitului
      • Hipersensibilitate la anumite mirosuri
      • Tulburări vizuale
      • Tulburări de vorbire
      • Amorțire a membrelor

      Când apar unul sau mai multe simptome alături de durerea de cap putem spune că este vorba despre așa numita aură.
      Când simțim că ne zvâcnește capul de durere, simțim de obicei asta pe o singură parte a capului.

      Cauza precisă a migrenelor nu a fost încă clar determinată de cercetători. Pe lângă influențe genetice, sunt suspectate tulburări la nivelulunor substanțe chimice ale nervilor și vaselor de sânge de la nivelul creierului. Acestea sunt recurente în cazul persoanelor care suferă de migrene.

      Atentie: Migrenele nu apar mereu izolat. Mulți dintre cei care suferă de migrene, se confruntă și cu dureri de cap de tip tensiune.

       

      Durerile de cap apăsătoare pot fi identificate după sursa durerii. Durerile de cap de tip tensional și durerile asociate răcelii, de obicei afectează ambele laturi ale capului în mod egal. Migrenele și rarele dureri de cap de tip ciorchine sunt cele care apar unilateral.
      Pacienții cu dureri de cap de tip ciorchine (cluster), prezintă dureri de cap severe, de obicei centrate în zona unui ochi.

      Durerile de cap ușoare nu sunt un motiv de grijă. Sunt de obicei dureri determinate de perioade în care mușchii gâtului sau spatelui care sunt tensionați de stres, postura greșită, lipsa de somn, provoacă o durere ușoară, tensională, de cap. Aceste dureri se resimt ca o bandă tensionată in jurul capului apar de obicei ocazional și răspund bine la eliminarea cauzei și la un analgezic precum Aspirin® 500 mg drajeuri.

      Dacă ai nelămuriri cu privire la frecvența, intensitatea și durata acestor tipuri de dureri de cap deși iei tratament, e timpul să ceri sfatul medicului.

      Durerile de cap care apar în timpul exercițiilor fizice pot fi tratate eficient numai dacă știi ce le declanșează și cum le poți elimina corect. Dacă te doare capul după ce ai făcut jogging, înot sau activități similare, înseamnă că corpul tău îți trimite semnale de alarmă.
      Motivul pentru care apare durerea de cap atunci când faci sport este, de obicei, unul simplu: ai exagerat sau poate nu ai făcut exercițiile corecte. Dacă crești prea mult numărul sau intensitatea exercițiilor, arterele și venele din cap se pot dilata prea tare. Transpirația în exces contribuie la pierderea lichidelor din corp și agravează durerea prin deshidratare, totodată și prin pierderea unor nutrienți precum mineralele (ex. magneziu, sodiu). Durerea de cap cauzată de suprasolicitare se numește cefalee de efort.

      Oricine suferă de răceală experimentează o serie de simptome neplăcute simultan: pe lângă febră, dureri musculare și inflamația gâtului, mulți pacienți suferă de dureri de cap în această etapă. De ce se întâmplă acest lucru?

      Există două cauze posibile:

      • Când virusurile de răceală invadează mucoasa tractului respirator, acestea provoacă inflamație și cresc producția de secreție de mucus. Acest mucus nu poate fi drenat bine, ceea ce poate duce la formarea unei presiuni la nivelul capului, care poate cauza o durere.
      • Atunci când corpul se luptă cu boala, sistemul imunitar crește eliberarea de citokine. Aceste proteine trimit semnale între celulele și, cel mai probabil, cauzează dureri de cap atunci când sunt în concentrație mare.

      Cercetătorii consideră că ambele procese pot fi responsabile pentru durerile de cap ce însoțesc o răceală.

      În sfârșit fără simptome: Ce putem face împotriva durerilor de cap?

      Durerile de cap sunt adesea un simptom ce poate fi asociat unei boli. Este mereu recomandat să se determine cauza durerii de cap. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ameliora simptomele.

      Mai multe tratamente de uz casnic sunt considerate ca având un potențial efect de ameliorare. Ce ajută cu adevărat împotriva durerilor de cap? Am cules câteva recomandări generale pentru tine:

      • Sfaturi casnice pentru ameliorarea durerii de cap
      • Relaxare pentru durere
      • Masaj
      • Exerciții fizice
      • Spații de lucru ergonomice
      • Pauze pentru ochi
      • Dietă echilibrată
      • Odihnește-te suficient
      • Medicamente pentru dureri de cap
      Femeie pe canapea cu dureri de cap

        Cei care suferă de dureri de cap pot încerca, în primă fază, câteva măsuri alternative,naturale. Există, de exemplu, mai multe uleiuri esențiale, cărora li se atribuie un efect de calmare a durerii. Un alt sfat  pentru durerile de cap este consumul de cafea. Cafeina este cunoscută pentru un efect revigorant și va scădea dilatarea vasele de sânge din creier, astfel eliberând durerea. Chiar și în cazul unui episod de migrenă, o cană cu cafea ar putea să reducă din intensitate.1

        Abilitatea de a pune pauză ritmului alert de zi cu zi și de a avea grijă de sine este o virtute, mai ales pentru cei care suferă de dureri de cap. Durerea se datorează adesea unei suprasolicitări mentale care copleșește pacienții și se manifestă sub formă de tensiune, cu durere de cap asociată.

        O combinație între exercițiile de relaxare din discipline precum yoga, Qiqong etc., poate ajuta. Sunt exerciții potrivite pentru a adopta un stil de viață mai relaxat și pentru a te ajuta să faci o pauză, atunci când ai nevoie.

        Masajul ușor al capului, tâmplelor și la baza nasului, pot calma simptomele acute. Ele eliberează tensiunea, lucru care ajută într-o durere de cap. Poți încerca și aplicarea de comprese calde și ude pe umeri, gât sau comprese reci pe zonele dureroase.

        O plimbare în aer liber poate fi de ajutor în cazul unei dureri de cap. Nu doar îmbunătățește circulația sângelui la nivelul capului, dar ajută și la eliberarea tensiunii musculare de la nivelul cefei, umerilor și spatelui.

        Exercițiile fizice regulate întăresc corpul și eliberează mintea. Mișcarea face ca tensiunea să se elibereze. Mușchii tensionați de stres sau de statul la birou sunt relaxați în mod natural. Exercițiile pot ameliora durerile de cap și pot preveni migrenele. Este recomandată orice activitate fizică potrivită pentru tine și care nu agravează simptomele, inclusiv înotul, joggingul, ciclismul în parc.

        Un spațiu de lucru prietenos cu spatele este un alt sfat pentru a preveni durerile de cap. Ne petrecem o mare parte din zi stând jos. O postură greșită poate avea efecte negative. Tensiunea de la nivelul cefei, umerilor și spatelui se poate manifesta sub formă de durere de cap de tip tensional. Ca să eviți asta, poți face următoarele lucruri:

        • Menține o distanță de cel puțin 50 de centimetri între ecran și fața ta
        • Folosește un scaun de birou ergonomic.
        • Schimbă des poziția în care stai
        • Folosește un birou cu înălțime ajustabilă

        SFAT: Pe lângă cele menționate, ridică-te și mergi puțin din când în când (10 minute de pauză la o oră de lucru). Puțin exercițiu între orele de lucru va îmbunătăți circulația și va optimiza fluxul de sânge.

        O pauză scurtă din când în când nu doar eliberează mintea, dar ajută și la prevenirea durerilor de cap. Oamenii care petrec o perioadă mare din zi la computer, suferă adesea de simptome asociate. Ce poți face?

        • Ia-ți privirea de la ecran din când în când
        • Ridică-te și fă puțină mișcare.  
        • exerciții de relaxare pentru ochi. De ex, uită-te la un punct fix de la distanță pentru un minut.

        Un alt sfat împotriva durerilor de cap este să-ți acoperi ochii închiși cu palmele pentru două-trei minute și să apeși ochii ușor. Ochii tăi obosiți îți vor mulțumi, la fel ca și capul.

        O dietă sănătoasă și echilibrată poate contribui la ameliorarea / evitarea durerilor de cap. Oferă-i corpulului suficienți nutrienți pentru a-l întări. Un nivel constant al zahărului din sânge fără fluctuații mari poate preveni durerile de cap. De asemenea, bea multe lichide! Deshidratarea este și ea un factor implicat in apariția durerilor de cap.

        Durerile de cap pot fi contracarate prin construirea unei rutine zilnice. Asta nu presupune ca toate zilele să arate exact la fel. De exemplu, asigură-te că nu omiți nicio masă. Un program de somn regulat este de asemenea foarte benefic în cele mai multe cazuri. Mulți dintre oamenii care se culcă și se trezesc cam la aceleași ore în fiecare zi, experimentează mai puține dureri de cap.

        Zilele noastre sunt adesea pline cu întâlniri, muncă și treburi casnice care trebuie îndeplinite concomitent. Nu avem mereu timp să prevenim durerile de cap. Medicamentele  împotriva durerilor de cap pot constitui o soluție simplă și rapidă în acest caz. Acidul acetilsalicilic din Aspirin® 500mg drajeuri oferă ameliorare rapidă pentru durerile de cap moderate.

        Informații despre Aspirin®

        Important:
        Nu lua niciodată medicamente împotriva durerilor de cap mai mult de trei zile consecutiv și nu mai mult de zece zile pe lună fără recomandarea unui specialist. În caz contrar, poți experimenta dureri de cap induse de analgezice. Acest fapt va face ca durerea de cap să reapară și reduce răspunsul corpului la analgezice. Cere sfatul medicului sau farmacistului dacă durerea persistă.2

        Încearcă să iei în considerare aceste sfaturi și să acorzi atenție evoluției durerilor de cap. Durerea se diminuează? Durerile de cap se reduc în frecvență?

        Discută mereu cu medicul dacă durerea persistă sau este foarte severă. Acesta va ști mereu cum să determine cauza și să îți ofere tratamentul potrivit. În cele mai multe cazuri, analgezicele precum Aspirin® pot oferi ameliorare.

        Există câteva moduri în care poți ameliora o durere de cap în timpul unei răceli:

        • Odihna suficientă este cel mai important lucru în recuperarea forțelor în timpul unei răceli. Răsfață-te cu odihna de care corpul tău are nevoie.
        • Respectați sfaturile generale cu privire la infecțiile virale (bea multe lichide, asigură-ți o dieta variată, fă inhalații cu abur și odihnește-te). Pe măsură ce sistemul tău imunitar se luptă cu răceala, simptomele vor dispărea și ele pas cu pas.
        • O compresă caldă pe gât sau pe frunte poate ajuta pe termen scurt.
        • Analgezicele pot fi un aliat de bază în lupta cu durerea. Produse precum Aspirin® Plus C nu ameliorează doar durerea de cap asociată cu răceala, dar și celelalte simptome precum inflamația gâtului, durerile musculare și febra. Comprimatele efervescente cu Vitamina C adăugată se dizolvă în apă, ceea ce le ajută să elibereze substanța activă mai rapid decât formele convenționale.
        • Mulți dintre pacienți se bazează pe diverse soluții pe care le au în casă  precum uleiul de mentă sau ghimbir. Uleiul de mentă drept inhalațe sau ghimbirul sub formă de ceai. Ambele pot ajuta în privința durerilor de cap.

        Încearcă ceea ce e mai potrivit pentru tine. O combinație între mai multe opțiuni, poate duce la cele mai bune rezultate.

        Semne de atenționare în durerile de cap: când e bine să mergi la medic?

        Deși neplăcute, durerile de cap sunt de obicei inofensive și pot fi tratate cu medicamente analgezice de la farmacie.

        În vreme ce pacienții cu manifestări medii nu au nevoie neapărat întotdeauna de sfatul unui medic, sunt situații în care vizita la medic este recomandată:

        • durerile de cap care apar după 40 de ani
        • intensitate, durată sau localizare neobișnuită a durerii de cap
        • durerile de cap ce cresc în durată și intensitate, în ciuda tratamentului
        • nicio ameliorare după administrarea unui analgezic
        • consumul frecvent de analgezice (mai mult de 8/10 ori pe lună)

        Există și alte semne de atenționare care ar trebui să conducă la a cere sfatul medicului. Acestea includ durerile de cap acompaniate de febră sau simptome neurologice precum amorțire sau paralizie. Asemenea simptome indică faptul că durerile de cap sunt cauzate de o afecțiune de fond. Printre cele mai cunoscute se numără sinuzita, disfuncțiile vasculare sau trauma cranio-cerebrală.

        Este recomandat să vizitezi un medic pentru a determina cauzele simptomelor tale și pentru a beneficia de tratament corespunzător.
         

          Informații despre durerea de cap

          Durerile de cap devin caz de urgență medicală dacă apar brusc și ating intensitate maximă rapid. Apelează numărul de urgență și dacă apar crize de epilepsie sau perturbări ale conștiinței.

          Informații despre durerea de cap

          Părinții se întreabă de multe ori dacă să meargă la medic atunci când pe cei mici îi doare capul. Medicul pediatru trebuie să fie mereu prima opțiune. Ei vor face o examinare corectă și vor stabili tratamentul și dozajul corect necesar. 3

          Un sfat mai special: ține un jurnal al durerilor de cap.

          Îi poți face medicului tău munca mai ușoară și mai rapidă dacă ai o evidență a durerilor tale de cap cu detalii precum severitate și durată, precum și circumstanțele în care au apărut. Aceste detalii fac diagnosticarea mai ușoară, Medicul poate apoi cere examinări suplimentare, în funcție de suspiciuni. De exemplu, un test special de alergie poate determina dacă durerile de cap sunt provocate de alergie.

          Produse

          Aspirin® 500 mg drajeuri, Aspirin® Plus C 400mg/240 mg comprimate efervescente , Aspirin® Plus C Forte 800 mg/480 mg comprimate efervescente, Aspirin® Complex Hot Drink 500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală . 

          Află mai mult

          Aspirin Produktfamilie
          1. Becker, WJ: Weather and migraine: Can so many patients be wrong? Cephalalgia 2010; 31(4): 387–390
          2. Deutsche migraine- und Kopfschmerzgesellschaft: Rund um den Kopfschmerz – (24/10/2018).

          Linkuri utile

           

          Aspirin® 500 mg drajeuri

          Aspirin® 500 mg drajeuri

          Aspirin® 500 mg drajeuri sunt o cale rapidă pentru a ameliora durerile de cap

          Află mai mult

          Aspirin Produktfamilie

          Produse

          Aspirin® 500mg drajeuri, Aspirin® Complex Hot Drink sau Aspirin® Plus C / Plus C Forte?

          Află mai mult