Răceala clasică: durată, evoluție și tratament.

Toată lumea răcește (răceala-o infecție asemănătoare gripei cu manifestări in general mai ușoare) din când în când. Unii dintre noi chiar și de câteva ori pe an. Îți prezentăm caracteristicile unei răceli clasice, precum durata, evoluția și manifestările principale ale acesteia, dar și câteva soluții pentru a combate răceala.

Tusea, strănutul și inflamația gâtului sunt simptomele tipice ale unei răceli

Răcelile sunt, de obicei, provocate de virusuri. Există peste 200 de tipuri de virusuri (rinovirusuri) cunoscute. Fiecare are caracteristici specifice, dar toate provoacă simptome similare. Diversitatea mare a virusurilor face ca sistemului nostru imunitar să îi fie greu să ofere protecție permanentă împotriva răcelii. Așa se face că un om se poate chiar infecta cu un nou virus imediat ce o răceală este vindecată, ceea ce conduce imediat la simptome noi de răceală.

Simptomele tipice ale unei răceli sunt:

  • Strănut, urmat de secreții nazale lichide și mai târziu vâscoase.
  • Nas inflamat
  • Gât inflamat
  • Febră
  • Dureri de cap și musculare
  • Tuse

Avantajele Aspirin® Complex Hot Drink 500/30 mg granule pentru suspensie orală

Ameliorarea durerii pentru rinoree

Reduce simptomele răcelii precum durerea, febra și congestia nazală

Acțiune rapidă Aspirin®

Efect rapid

Compatibil cu Aspirin® pentru stomac

Se dizolvă în apă caldă

Durata și evoluția unei răceli

Cât durează o răceală? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun toți cei care se îmbolnăvesc. Nu ne dorim nimic mai mult decât să ne facem bine repede. Avem, totuși, nevoie de puțină răbdare: răceala poate dura până la 10 zile.

O răceală este de obicei cauzată de contactul cu un virus al răcealii (rinovirus). Mucoasa din regiunile nazale și ale gâtului este infectată cu câteva ore sau chiar zile înaite ca primele simptome să apară. Organismul nu cedează fără luptă: în perioada inițială de incubație (faza dintre infecție și apariția simptomelor), apărarea imună a organismului încearcă să prevină debutul răcelii. Doar când această acțiune eșuează, se va dezvolta infecția.

Atunci când simțim primele simptome ale unei răceli, sistemul nostru imunitar funcționează deja la capacități maxime. De obicei apar accese de strănut, mâncărimi nazale și inflamația gâtului care anunță debutul unei răceli.

    Faza 1: Perioada de incubație este urmată de mâncărime și disconfort nazal. Apar accese de strănut și iritație în gât. Pacienții încep să se simtă rău, obosiți și în anumite cazuri chiar extenuați.

    Faza 2: Răceala atinge apogeul. Acest lucru duce mai întâi la secreții nazale lichide abundente. Acum avem nevoie permanent de o batistă. Pot apărea și dureri în gât. Pacienții se simt în continuare rău și obosiți. Încet, secreția nazală se îngroașă și mucoaza nazală începe să se inflameze. Nasul se înfundă din ce în ce mai mult, provocând probleme cu mirosul și cu gustul.

    Faza 3: Răceala intră în remisie, deoarece sistemul imunitar a câștigat lupta cu virusul. Inflamația mucoasei nazale cât și cea de la nivelul gâtului se diminuează. Odată ce simptomele de răceală se ameliorează, majoritatea oamenilor revin la rutina zilnică. Cu toate că ne simțim mai bine, este important să continuăm să avem grijă de noi și în etapele ulterioare. Doar așa vom ajuta corpul să se vindece complet și vom împiedica răceala să nu se răspândească.

    O răceală este, de obicei, însoțită de tuse pe parcursul ei. Tusea poate să apară chiar de la începutul unei infecții virale și poate persista chiar și atunci când celelalte simptome ale răcelii dispar. Tusea este de obicei seacă la debutul răcelii, ca apoi să devină productivă și în cele din urmă să revină la forma seacă pe parcursul vindecării

    Cât durează în realitate – de la infectare la dispariția tuturor simptomelor depinde nu doar de patologia infecției virale ci și de starea sistemului imunitar și de odihna în timpul bolii.

    Infecția prin aerosoli sau prin contact: cum răcești?

    O răceală este cu siguranță contagioasă – mai ales în lunile reci de toamnă și iarnă în care virusurile de răceală prosperă. Sistemul imunitar al multora dintre noi este slăbit în această perioadă iar factorii patogeni vor face ușor noi victime prin aerosoli sau prin contact.

    Și totuși, cum te infectezi cu un virus de răceală? Și cât timp exact ești contagios?

    Bărbat cu tuse

    Căile de transmitere ale răcelii: infectarea prin picături din aer și infectarea prin contact.

    Odată ce agenții patogeni au ajuns la destinație – mucoasa din nas și din gât – se răspândesc la nivelul sistemului respirator superior pentru a reprograma toate celulele afectate, astfel încât și acestea să producă virusurile respective. Acest lucru nu rămâne așa mult timp, însă infecția cu virusurile răcealii va activa sistemul imunitar al organismului, care va depune apoi tot efortul în combaterea germenilor. Această bătălie interioară este exprimată în exterior prin simptomele tipice ale răcelii:

    • Durere în gât și răgușeală
    • Febră ușoară
    • Tuse
    • Strănut
    • Durere de cap
    • Oboseală

    Adulții pot avea, în medie, chiar și până la 4 răceli pe parcursul unui an. Dar cum ajung, în primul rând, virusurile declașatoare în mucoasa noastră? Cei 2 factori cheie în infectarea cu un virus al răcelii sunt aerosolii sau contactul direct.

    Infectarea cu aerosoli (picături din aer): Agenții patogeni se folosesc de dimensiunea și greutatea lor neglijabilă. Sunt atât de mici încât pot invada tractul nostru respirator prin micile picături de salivă. De fiecare data când o persoană tușește, strănută sau vorbește, virusurile se răspândesc în aer, fiind pasibile de a fi inhalate de alte persoane.

    Infectarea prin contact: Atingerea obiectelor joacă un rol esential în acest tip de transmitere: în mod natural, tusea și strănutul lasă germeni pe mâinile pacientului. Când ating obiecte sau alte persoane, acestea transmit germenii. Telefoanele mobile, tastaturile computerelor, mânerele ușilor și alte obiecte similare devin un vector de transmisie pentru virusuri în acest fel.

    Știai că…?

    Virusurile de răceală pot supraviețui pe obiecte pe o perioadă surprinzător de lungă. Câteva exemple: Virusurile pot trăi cu ușurintă două zile și jumătate pe tastatura unui laptop sau pe un telefon. Trăiesc chiar și până la trei – patru zile pe palme sau pe barele din autobuze și trenuri.

    Cea mai bună prevenție împotriva răcelii

    Nicio răceală nu este ceva plăcut. Cel mai important este să încercăm să prevenim răcelile. Mai ales în sezonul rece, atunci când infecțiile se răspândesc mai rapid – prevenția este cheia!

    Contactul cu un agent patogen nu înseamnă implicit și infectare. Poți lua măsuri de prevenție pentru a menține riscul de infectare cât mai mic cu putință. Asta presupune o igienă adecvată, întărirea sistemului imunitar și protecția mucoasei.

    Află mai mult despre cum poți preveni o răceală

      Poți preveni răspândirea germenilor printr-un comportament responsabil în ceea ce privește igiena. Măsurile de igienă includ:

      • Spălarea frecventă și temeinică a mâinilor cu săpun
      • Evitați strângerile de mâini cât mai mult în perioadele tipice pentru răceală
      • Atingeți cât de puțin posibil obiecte pe care le ating și alte persoane (de ex: barele din mijloacele de transport public)

      Un sistem imunitar puternic este baza prevenției unei răceli. În mod ideal, elimină virusurile înainte ca infecția să se întâmple. Pe lângă o dietă sănătoasă și echilibrată, cu nutrienți hrănitori și vitamine cu minerale din belșug, există câteva măsuri pe care le poți lua care au un efect pozitiv asupra reacției sistemului imunitar:

      • Odihnă adecvată
      • Fă exerciții în aer curat sau fă un sport de rezistență precum mersul rapid sau ciclism

      În același timp, este important să nu exagerezi cu nimic. Dormi mult. Corpul tău are o nevoie mai mare de odihnă în timpul sezonului rece. 7-9 ore de somn pe noapte sunt esențiale. Evită stresul pe cât de mult se poate. Exercițiile de relaxare precum yoga sau antrenamentul autogen pot ajuta, la fel cum poate face și o carte bună.

      Sezonul rece vine la pachet cu temperaturi neplăcute în exterior și cu încălzire în interior. Aerul uscat provocat de încălzire nu face bine mucoasei. Acesta provoacă uscăciune și scade rezistența mucoasei în fața virusurilor. Iată câteva sfaturi care să te ajute și care să contribuie la prevenția răcelii:

      • Asigură un climat plăcut în cameră poziționând un vas cu apă peste calorifer.
      • Bea suficientă apă – acest lucru, de asemenea, te ajută să-ți menții mucoasa umedă. Cel puțin doi litri de apă sau ceai neîndulcit zilnic sunt recomandate.
      • Curăță nasul și fă un duș nazal cu un spray cu apă de mare.
      • Umidificatoarele electrice de aer sunt o alternativă la vasele de apă pe calorife

      Aerisește-ți camera câteva minute în fiecare zi. Acest lucru se numește ventilație intermitentă și va îmbunătăți, de asemenea, climatul din cameră.

      Reducerea duratei: cât timp tratezi simptomele de răceală?

      În primul rând, odată instalată, este greu să influențezi durata sau severitatea unei răceli. Medicamentele simptomatice nu accelerează progresul unei boli. Nu te vei face bine mai repede, însa pot ameliora severitatea simptomelor, îmbunătățesc bunăstarea personală și pot preveni boli ulterioare cum ar fi sinuzita.

      Adesea, este dificil să faci o pauză din viața ta de zi cu zi privată și profesională pentru a rămâne în pat cu durere și febră . Medicamentele fără prescripție medicală sunt o alternativă bună care să te pună pe picioare.

      Medicamentele care reduc inflamația și durerea sunt, prin urmare, ideale pentru tratarea răcelii. Aspirin® Plus C 400 mg/240 mg comprimate efervescente va ameliora simptomele care apar simultan în perioada de vârf a răcelilor, simptome precum febră, dureri în gât, durerile de cap și alte tipuri de dureri.

      Femeie care-și suflă nasul

      Ce medicament va oferi ameliorarea rapidă a răcelii?


      De fapt, pacienții suferă adesea de simptome multiple de răceală în același timp. O infecție cu un virus de răceală începe de obicei cu o durere în gât, Strănuturile, durerile de cap și dureri musculare se pot instala de obicei într-o zi. Tusea uscată poate să apară în stadiile incipiente și târzii ale răcelii. Se întâmplă adesea ca tusea să persiste chiar și după ce celelalte simptome dispar. Unele cazuri dezvoltă și febră pe parcursul unei răceli.

      De aceea, există medicamente care luptă cu multiple simptome ale răcelii în același timp și oferă ajutor rapid. Acest lucru le face ideale pentru persoanele care doresc să isi continue activitățile zilnice fără întreruperi. În acest fel, nu trebuie să ia mai multe medicamente, ceea ce prezintă riscuri.

      La întrebarea dacă medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor de răceală, răspunsul stă în substanța activă din conținutul acestora.

      • Acidul Acetilsalicilic este un analgezic, antipiretic care are proprietăți antiinflamatorii indicat  în ameliorarea  mai multor simptome ale răcelii. 
      • Aspirin® Plus C  400 mg/280 mg comprimate efervescente conține în plus Vitamina C (acid ascorbic). Dacă durerea este mai severă (între ușoară și moderată), pacienții pot folosi Aspirin® Plus C Forte 800 mg/460 mg comprimate efervescente 
      • Aspirin® Complex  Hot Drink 500mg/30 mg granule pentru suspensie orală conține pe langă acid acetilsalicilic și clorhidrat de pseudoephedrină. Această substanță activă determină constricția vaselor de sânge și reduce congestia nazală și a sinusurilor.

      Măsuri pe care le poți lua acasă împotriva răcelii

      În plus față de medicamente există câteva măsuri alternative care pot avea o influență pozitivă asupra progresului unei răceli.

      O baie fierbinte

      Aceasta poate să ajute mai ales în primele faze ale răcelii, în absența febrei.

      Bea multe lichide

      Corpul are nevoie de multe lichide în timpul unei răceli.

      Inhalații cu abur

      Au un efect plăcut și hidratează mucoasa iritată.

      Împachetări calde-reci

      Pot reduce febra, inflamația în gât sau tusea.

      Femeie cu o cană de ceai pe canapea

        Când apare infecția, înainte să se instaleze, o baie fierbinte în cadă ar putea avea multiple efecte pozitive:

        • Febra poate fi ameliorate în anumite cazuri
        • Aditivii de baie precum uleiul de mentă sau de eucalipt au un efect plăcut asupra mucoasei, asemănător inhalațiilor cu aburi. De asemenea pot ajuta și la relaxare 
        • Mușchii se bucură de o circulație mai bună în apă fierbinte și se relaxază, ceea ce poate contribui în mod plăcut la ameliorarea durerilor musculare
        • SFAT: Apa de baie nu trebuie să depășească 39 de grade pentru a evita o presiune asupra circulației.

        Ideal este să te relaxezi între 10 și 20 de minute. Ridică-te cu grijă la sfârșit, pentru a evita amețelile. Cel mai bine este ca din cadă să mergi direct într-un pat cald.

        Un organism sănătos are nevoie între un litru și jumătate și doi litri de apă pe zi. O răceală, însă, crește necesarul de lichide. Există mai multe motive pentru acest lucru:

        • O infecție cu febră face corpul să transpire în exces. Acest lucru trebuie compensate printr-un aport adecvat de lichide
        • Mucoasa nazală și cea din gât trebuie hidratate pentru a susține mecanismul natural de curățare.

        Se recomandă un aport cat mai mare de lichide cum ar fi: apa, ceaiul neîndulcit și sucul natural. Ceaiul fierbinte de tei favorizează transpirația și astfel ajută la scăderea febrei.

        Inhalația cu abur cald are un efect plăcut deoarece hidratează mucoasa iritată. Acest lucru e important, printre altele, și pentru a subția mucusul. Odată ce nasul este din nou eliberat, durerea de cap asociată răcelii este, de obicei ameliorată. Inhalația poate fi chiar și mai eficientă dacă adaugi plante sau uleiuri în apă:

        • Mușețel
        • Ulei de eucalipt
        • Ulei de pin

        Mușețelul ar putea reduce inflamația și are efect antibacterian, în timp ce uleiurile estențiale de pin și de eucalipt pot avea efect expectorant. Poți face până la 3 inhalații pe zi, timp de 10 minute, pentru a ameliora simptomele.

        Atenție: Nu este recomandat ca inhalatiile pentru copii să conțină uleiuri esențiale deoarece le pot irita mucoasa și mai tare. Nu se recomandă nici persoanelor ce suferă de astm sau alergii.

        SFAT: temperaturile pentru impachetări ar trebui sa fie tolerate de către organism (nici prea ridicate nici prea scăazute)

        Prinde putere prin alimentație atunci cănd ești răcit

        Poți prinde extra puteri în lupta împotriva răcelii cu ajutorul alimentelor pe care le poți adăuga la dieta ta. Alimentația zilnică și un aport echilibrat de nutrienți te poate ajuta să te refaci:

        • Chilli, ghimbir, etc.: Stimulează circulația și permite sistemului tău imunitar să lupte mai bine împotriva virusurilor.
        • Salvie sau ceai de mușețel: Mulți oameni jură că gargara cu aceste ceaiuri sunt cel mai bun remediu pentru inflamația gâtului.
        • Supă fierbinte de pui: Te încălzește de la interior și are proprietăți anti-inflamatorii și decongestionante care ajută mucoasa.
        • Miere: Mierea de albine are proprietăți antibacteriene. Mulți oameni speră să prevină infecții bacteriene prin consumul acesteia. De asemenea, ea calmează mucoasa care căptușește gâtul și gura.

        Dacă nu vrei să-ți pui bazele doar în aceste măsuri, poți achiziționa medicamente pentru răceală de la farmacie. Acestea au avantajul de a reduce simptomele și de a permite pacienților să se simtă bine mai repede.

        Ce mai pot face pentru a scăpa rapid de răceală?

        Există anumite lucruri pe care le poți face în plus pentru a grăbi procesul de vindecare a unei răceli. Pentru o recuperare completă, corpul tău trebuie să aibă cât mai multă odihnă cu putință. În caz contrar, riscul de prelungire al infecției este mare.

        • Evită stresul și dormi suficient. Asta va susține sistemul imunitar să ofere corpului tău puterea necesară pentru a lupta cu răceala. Încearcă să dormi cel puțin 7-9 ore pe noapte.
        • Asigură-ți o alimentație ușoară și hrănitoare plină de vitamine și minerale, pentru a-ți susține organismal. Fructele și legumele proaspete precum și `o supă de pui îți vor ajuta corpul din interior.
        • Dacă nu ai febră, o baie fierbinte poate fi o soluție. Menține o temperatură plăcută, pentru a evita să pui presiune pe corpul tău.
        • Evită contactul cu mulțimile și fii strict în ceea ce privește regulile de igienă.

        Dacă simptomele nu se îmbunătățesc după cel mult o săptămână sau dacă se agravează, mergi la medic.

        Cât timp ești contagios?

        În general, un pacient este contagios din momentul în care apar simptomele. Acest lucru se întâmplă, de obicei, la una, două zile de la contactul cu agenții patogeni și ești contagios atâta vreme cât se manifestă simptomele.

        Răceală prelungită

        “Dar e o simplă răceală!” – Asta cred majoritatea oamenilor când le curge nasul și îi doare capul. Răceala este una din cele mai frecvente boli umane. Totuși, să mergi la birou cu o răceală sau chiar să faci sport / să te duci la sala de sport nu este o idee bună. Deoarece, răcelile se pot prelungi. Chiar și o simplă răceală tratată necorespunzător poate avea consecințe pe termen lung.

          Strănutul tusea, inflamația gâtului – toată lumea este familiară cu aceste simptome tipice ale răcelii. Nu sunt foarte grave și pot ține chiar și peste o săptămână. De aceea, nu e de mirare că oamenii merg la muncă sau continuă să facă sport atunci când au o răceală. Este totuși asta o idee bună? Nu tocmai. Dacă nu te îngrijești, riști să prelungești răceala. Asta înseamnă că simptomele pot persista mai mult timp. Agenții patogeni se pot răspândi în corp și pot produce complicații. De aceea, e recomandat să îți urmărești simptomele. Mergi în vizită la medic dacă faci febră (peste 39 de grade), dacă durerea în gât sau în urechi persistă, dacă starea ta nu se îmbunătățește în aproximativ o săptămână!

          O răceală care s-a prelungit anunță că mecanismul de apărare al corpului nu a reușit să elimine virusurile de răceală din nas și gât. Germenii vor continua să se răspândească, provocând diverse afecțiuni secundare precum:

          • Bronșita: Dacă agenții patogeni se deplasează în tractul respirator inferior (ex: bronhii, bronhiole), aceștia pot provoca inflamații. Pe lângă simptomele de răceală, tusea productivă (cu spută) este unul din simptomele tipice care apar.
          • Sinuzită : Pe parcursul unei răceli prelungite, germenii își pot găsi calea și către sinusuri Căile de legătură dintre nas și sinusuri se inflamează. Cavitățile nu mai sunt suficient de ventilate iar secreția se adună. Infecția ulterioară duce, printre altele, la nas înfundat, presiune în zona frunții, a maxilarului și a nasului, presiune care se agravează atunci când ne aplecăm.
          • Amigdalită: Amigdalita poate fi o altă consecință a unei răceli persistente. Se poate recunoaște prin simptome tipice precum amigdalele înroșite, inflamație, dificultăți severe la înghițire.
          • Suprainfecția: O răceală prelungită duce la o suprainfectare. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar este deja slăbit de o boală existentă, astfel încât o infecție bacteriană se adaugă celei virale.

          Dacă răceala nu trece în aproximativ 1-2 săptămâni, sau dacă se agravează, fă o vizită la medic. Acesta îți va face o examinare completă și îți va oferi tratamentul corespunzător.

          Cel mai important lucru: Odihna. Ai grijă de tine și oferă-i corpului timpul necesar pentru a se reface. Nu face sport și evită efortul fizic de orice fel. Mergi la muncă doar dacă te simți bine Nu-ți faci un bine nici ție, nici colegilor tăi dacă mergi la birou cu nasul înfundat sau cu dureri de cap.

          De asemenea, folosește medicamente de la farmacie pentru a diminua simptomele si pentru a-ți susține corpul să se vindece precum:

          Aspirin® Complex Hot Drink  500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală  ameliorează simtomele de răceală precum nasul înfundat, gâtul inflamat, durerile de cap sau durerile musculare. Conține două substanțe  active care reduc durerea, inhibă inflamația și reduc congestia mucoasei nazale – ca să respiri din nou liber.

          Atențe: Continuă să abordezi lucrurile ușor chiar și atunci când iei medicamente. Poate că te simți deja mai bine, dar riscul de se a prelungi răceala este diminuat doar atunci când simptomele dispar complet.

          Răcelile nu sunt însă limitate la sezonul rece. Virusurile răcelii ne pot afecta chiar și vara.

          Produse

          Aspirin® 500 mg drajeuri, Aspirin® Plus C 400mg/240 mg comprimate efervescente, Aspirin® Plus C Forte 800 mg/480 mg comprimate efervescente, Aspirin® Complex Hot Drink 500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală.

          prezentare generală a produselor Aspirin®

          Cum să previi o răceală în timpul verii?

          La fel ca pe timp de toamnă sau iarnă, este important ca și vara să îți consolidezi sistemul imunitar. Acest lucru se face cel mai bine cu ajutorul unei alimentații echilibrate și a exercițiilor fizice regulate. Evită să stai prea mult la soare și asigură-te că te usuci bine după ce înoți. Pentru asta, schimbă-te de costumul de baie ud. Aerul condiționat și curenții de aer slăbesc sistemul imunitar. Spală-te des pe mâni și evită contactul cu virusurile de răceală.